Pak stationair draaien aan
Moedig stilstaand verkeer aan om de motor stil te leggen in de omgeving van scholen, recreatiegebieden, kinderdagverblijven etc.
Impact:
Kost:
Externe partners:
Zo pak je het aan
Je kan het gedrag rond stationair draaien veranderen met sensibiliserende campagnes, afspraken met ouders, leveranciers en busmaatschappijen, infoborden aan de ingang van gebouwen en desnoods door handhaving door de politie.
Tips
- Al vanaf 30 seconden stilstand is het beter om de motor uit te zetten. De meeste wagens stoppen de motor trouwens automatisch.
Meer informatie en links
Stationair draaien en warmdraaien hebben vele nadelige gevolgen.
- Het is gevaarlijk: omdat de motor al aanstaat, kan die auto opeens wegrijden, wat voor de omstaanders onduidelijkheid creëert.
- Het is slecht voor je auto: bij benzinemotoren krijg je aanslag op de motorkleppen en bij diesels krijg je roetvorming. Gevolg: minder vermogen en ingekorte levensduur van de motor.
- Het is slecht voor de gezondheid: een auto stoot de meest vervuilende en schadelijke stoffen uit wanneer de motor koud of stilstaand draait. Pas als de auto weer rijdt of de motor warmer is, wordt de uitstoot ‘schoner’.
Links
- Engelstalige video over het stationair draaien in de buurt van scholen
- ‘Sta je stil, zet je motor uit’-campagne (ECO-U, Nederland)
- Artikel op Autoblog met meer technische uitleg over stationair en warmdraaien (Nederland)
- Auto warmdraaien? Geen goed idee! (Radio 2, Vlaanderen))
- Ecodrive
- Anti-idling toolkit Living Streets UK
- 10 geboden van ecodriving