Steeds meer bewoners zijn bezorgd over de luchtkwaliteit in hun omgeving. Ze willen die zelf kunnen meten en met acties bijdragen aan een gezondere lucht. GGD Haaglanden (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) begeleidt hen daarin. Uit de resultaten van twee zulke initiatieven kan je heel wat lessen leren.
Ventileren en luchten op school is belangrijk voor een gezond binnenmilieu in de klassen. Maar hoe pak je dit aan in de stad of in een omgeving met veel verkeer waar de kwaliteit van de buitenlucht vaak minder goed is? Dat onderzochten de Antwerpse pilootscholen van het project Zuivere Lucht.
Het Koninklijk Lyceum Antwerpen (KLA) is een middelbare school met ruim 850 leerlingen. De leerlingen van het Lyceum trokken hun witte jas aan en gingen als echte wetenschappers aan de slag met verschillende instrumenten om de luchtkwaliteit te meten.
Door gezondheid als uitgangspunt te nemen bij de inrichting of heraanleg van de omgeving, krijg je meer aandacht voor actieve verplaatsingen, betere luchtkwaliteit, beperking van geluidshinder, meer groen enz.